Topbeskæring.dk-træ
Topbeskæring.dk-brænde

Træ & brænde

Træsorter

Forskellige træsorter har meget forskellige egenskaber, med hensyn til styrke og sejhed.
Dette kan have stor betydning i forbindelse med fældning og beskæring, da træsorter med lav styrke eller lav sejhed ("sprødt træ") kan være svært at styre i forbindelse med fældning eller beskæring.

 

Definitioner

Styrke og sejhed defineres som følger:

Styrke:

Hvor meget kan en gren belastes inden den knækker eller flækker i sammenvoksningen mellem stamme og gren.


Sejhed:

Hvor meget kan en gren drejes ved et sidestillet forhug før fibrene knækker.


Værdierne svinger med årstiden og træets sundhedstilstand.

Nåletræ

Træart

Styrke

Sejhed

Cypres

Mellem

Mellem

Douglas

Lav

Lav

Lærk

Lav

Mellem/Lav

Omorika

Mellem

Mellem

Rødgran

Mellem

Mellem

Skovfyr

Høj

Høj

Østrigsk Fyr

Høj

Høj

Thuja

Lav

Mellem

Silkefyr

Lav

Lav

Sitka

Mellem

Mellem

Løvtræ

Træart

Styrke

Sejhed

Ahorn

Høj

Mellem

Akacie

Høj

Mellem

Ask

Høj

Høj

Birk

Mellem

Høj

Bøg

Høj

Mellem

Eg

Høj/Mellem

Høj

El

Mellem

Mellem

Elm

Mellem

Høj

Kastanie

Lav

Lav

Kirsebær

Mellem

Mellem

Lind

Mellem

Mellem

Pil/Poppel

Lav

Lav

Røn

Mellem

Høj

Valnød

Høj

Mellem

Æble/Pære

Høj

Mellem



Kilde: "Erhvervsmæssig Træklatring", maj 2007 for Undervisningsministeriet af Mejeri- og Jordbrugets Efteruddannelsesudvalg i et samarbejde med Bjarne Christensen, Hans Becker-Larsen, Ole Sejr Jakobsen og Henning Johansen, Skov & Landskab, Skovskolen.

 
 
Brænde

Der er mange myter om forskellige træsorters egnethed som brænde, og dets energitæthed. Jeg vil forsøge at aflive nogen af dem på denne side.

 

Træsorters egnethed som brænde

  • Alt løvtræ egner sig som brænde, på nær Poppel, Pil, Asp og Hyld, som giver en surt lugtende røg.
  • Nåletræ egner sig som brænde, så længe det afskærmes (afbrændes i brændeovn, eller pejs med gnistfang), da harpiksindholdet forårsager at det "spytter" gnister, når harpiks-lommerne koger.
  • Birketræ antændes let, bl.a. fordi den hvide bark indeholder let antændelige olier.
  • Nåletræ brænder generelt hurtigere end løvtræ, og afgiver derfor mere varme, men i kortere tid. Dette kan dog reguleres i brændeovne, ved at reducere lufttilførslen.
  • Brændet skal være tørt, se artiklen tørring af brænde.

Træsorters energitæthed

  • Alle træsorter har en stort set identisk energitæthed, regnet i forhold til det tørre brændes vægt.
  • Se også artiklen Brænde af gran.

Træsorters vægtfylde, kløvbarhed og egnethed som brænde

 

Træsort

Vægtfylde
(kg/m3 fastmasse)

Kløvbarhed

Kommentarer

Avnbøg

640

svært

 

Bøg

580

svært

 

Eg

580

let

 

Ask

570

svært

 

Ahorn (Ær)

540

svært

 

Birk

510

meget svært

Let at optænde

El

430

let

 

Elm

460

meget svært

 

Lind

420

let

 

Lærk

470

let

"Spytter" gnister

Pil

460

let

Surt lugtende røg

Poppel

350

meget let

Surt lugtende røg, "spytter" gnister

Rødgran

390

meget let

"Spytter" gnister

Skovfyr

420

let

"Spytter" gnister

Ædelgran

370

meget let

"Spytter" gnister

Vægtfylden er angivet for tørt træ med en relativ restfugtighed på 15%.

Brænde fra nyligt fældet træ indeholder - groft sagt - lige så mange kg vand som træ. Dette varierer dog en del med årstiden. Om vinteren og det tidlige forår er der mindre vand i træet.

Sammenligning af brændværdier

Brændværdien i 1 kg tørt træ svarer cirka til ½ liter olie. Som tommelfingerregel kan man med en kasserummeter brænde spare cirka 100 liter olie.

Rummeter, hvad er det?

Brænde sælges oftest baseret på dets volumen i "rummeter". Men der er forskellige slags rummeter: Skov-rummeter og Kasse-rummeter.

Generelt set fylder brænde mere, jo mindre stykker det er opskåret/kløvet i, og jo mere "sjusket" det er stablet. Det kan altså betale sig for brændesælgere at sælge brænde der er kløvet i små stykker, og "kastet" ned i en beholder.

For en god forklaring på de forskellige begreber og en konvertering mellem rummeter og fastmasse kan læses på Dansk Skovforenings hjemmeside om
Opmåling af brænde.

 
Træfældning, Topkapning, Træbeskæring og anden Træpleje udføres i Nordsjælland, i Hovedstaden til fornuftige priser Gratis tilbud og rådgivning: 21135191
 
Generelt om Topbeskæring.dk
 
Med udgangspunkt fra Frederiksberg og buresø, udfører Topbeskæring.dk professionel og sikker træfældning og træbeskæring i hele Nordsjælland, København, region Hovedstaden. Vi har specialiseret os i alle former for træfældning, beskæring og træpleje og vi arbejder professionelt indenfor området. • Vi er uddannet fra skovskolen i Nødebo. Og har mange års erfaring i brug af kædesav i skov, såvel som i have. • Uddannelse og erfaring er din garanti for en sikker fældning/beskæring og korrekt håndtering af tunge stammer. • Vi er naturligvis forsikret. • Topbeskæring.dk bruger kun miljøbenzin og biologisk olie på kædesaven. • Vi holder os fagligt ajour med de nyeste teknikker og metoder. • Hjælp til med oprydning og spar penge. Du kan helt eller delvis selv står for oprydningen. • Vi udfører opgave for private haveejere, for virksomheder, ejendomme, grundejerforeninger og det offentlige. • Vi tager også gerne i mod specielle opgaver og udfordringer, som vi har løst mange af i løbet af årene. Eks. Oprydning efter Stormfald/væltet træer. Fældning af Rådne og Døde træer.
Alternative søgeord for dette site: træ fældning, trafældning, træfælning, træfæling, trafælding, træfeldning Træfældning Allerød - Træfældning Hillerød - Træfældning Birkerød - Træfældning Lillerød - Træfældning Lynge - Træfældning Gørløse - Træfældning Lyngby - Træfældning Virum - Træfældning Holte - Træfældning Frederikssund - Træfældning Farum - Træfældning Værløse - Træfældning Skovlunde - Træfældning Nordsjælland - Træfældning Hvidovre.
Damm & co Topbeskaering.dk | CVR: 26089743 | Jyllandsvej 8, Frederiksberg - Danmark | Tlf.: 21135191 | topbeskaering@gmail.com